oergranen

“Steeds meer mensen kiezen voor producten die zijn gemaakt van pure, onbewerkte en eerlijke ingrediënten. De oergranen en -zaden vinden hun herintreding vanwege het feit dat er van nature goede voedingswaarden in terug te vinden zijn. Dat is bepalend voor de hoogwaardige kwaliteit van voeding. Er hebben geen onnatuurlijke bewerkingen plaatsgevonden, waardoor het graan of zaad authentiek blijft”.

 

  • Met oergranen worden oude tarwerassen bedoelt die in de loop der tijd niet zijn veredeld.
  • Deze oergranen zijn vanuit opbrengst of weersbestendigheid uit de mode geraakt en verdrongen door normale tarwe.
  • Oergranen zijn populair omdat zij worden gezien als puur (niet veredeld; geen genetische modificatie).
  • Zij bevatten een ho(o)g(er) percentage voedingsstoffen, vitamines, mineralen en spore-elementen.
  • Zij hebben een lagere glycemische index. (=langzame afgifte suikers aan het bloed).

Spelt

  • Spelt is een oud tarweras, een zogenaamd oergraan, het is niet gecultiveerd of veredeld.
  • Spelt is een sterk graan, het groeit ook op schrale bodems en is goed bestand tegen weer en wind met flexibele halmen.
  • Spelt verdraagt geen kunstmest, daar worden de halmen te lang van en dan vallen ze om bij veel wind. Het graan is dan niet meer machinaal te oogsten. Daarom is spelt in de gangbare landbouw niet aantrekkelijk.
  • Na de middeleeuwen werd spelt verdrongen door gewone tarwe, omdat die een hogere opbrengst heeft en niet gepeld hoeft te worden.
  • De spelt gebruikt in de Oergranenmix is volkoren spelt. Dit betekend dat de hele korrel gebruikt is (= gezond en vullend).
  • Er zijn in de markt veel spelt-producten te vinden. Producten op basis van wit speltmeel zijn echter zeker niet gezonder dan volkoren tarweel. De meeste voedingsstoffen zitten namelijk aan de buitenkant van de graankorrel.

Haver

  • Haver is een graansoort, die reeds sinds 7000 v.Chr. geteeld wordt. De haverkorrels zijn lang, smal, gegroefd en bleekgrijs van kleur.
  • Tot in de Late Middeleeuwen was haver in Nederland op de zandgronden een belangrijk gewas. Haver werd toen geteeld voor zowel menselijke consumptie (haverkoeken, haverbrij en haversoep) als voor veevoer.
  • Haver is in principe glutenvrij, maar wordt vaak ‘besmet’ met tarwe.
  • Haver verteert langzaam, maar helemaal. Dat betekent dat het geen pieken in je suikerspiegel oplevert en je lang een verzadigd gevoel hebt.
  • We kennen haver  vooral als havervlokken of havermout. De haverkorrels worden eerst gedroogd en daarna tussen walsen tot vlokken geplet. Die vlokken vinden we terug in meergranenbrood, in ontbijtproducten zoals muesli, als versiering op afgebakken brood en niet in de laatste plaats als het belangrijkste ingrediënt van havermoutpap.

Boekweit

  • Boekweit is een kruidachtige plant (en is dus eigenlijk geen graan!). De boekweitkorrels zijn vruchtjes van die plant. Boekweit groeit op ‘arme’ grond.
  • Boekweit heeft wel veel overeenkomsten met graan. In voedingsmiddelen is het dan ook op dezelfde manier verwerkt.

 

  • Koopmans is begonnen met het malen van boekweit in 1846. Boekweit zit daarom sterk verweven in de geschiedenis van het merk. Alle pannenkoekmixen van Koopmans Professioneel bevatten daarom boekweit.
  • Boekweit komt niet veel meer voor omdat de opbrengst nogal wisselvallig is. Bijna alle boekweit die in Europa gegeten wordt komt uit China.
  • Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1,  vitamine B6, en verschillende mineralen, zoals magnesium.
  • Boekweit bevat van nature geen gluten (let op: bevat wel sporen van…)

Gerst

  • Gerst is een graan dat enigszins op tarwe lijkt. Gerst is lid is van de grassenfamilie (Poaceae). Het is een 1 jarige plant die voornamelijk als grondstof voor bier en whisky wordt gebruikt.
  • Gerst is een van de oudste gecultiveerde graangewassen.
  • Vanwege de onverteerbare kafjes moet gerst voor menselijke consumptie altijd gepeld worden.
  • Gerstmeel heeft een fijne structuur en neutrale smaak. Daardoor is het geschikt voor het binden van sauzen en soepen. Het wordt niet als broodmeel gebruikt omdat het geen gluten bevat.